okt 182013
 

Tips van de CV dokter voor het samenstellen van een goed CV

Opmaak:

Zorg voor een overzichtelijke opmaak: Is alles netjes uitgelijnd? Ziet het er overzichtelijk uit? Heb je overal dezelfde opsommingtekens? De opmaak van je cv geeft de eerste indruk, nog zelfs voordat iemand je cv leest.

 • Je kunt gebruik maken van een template zoals Resumé Wizard in MS Word. Je vindt de wizard door een nieuw document in Word te openen, klik op templates on my computer en kies dan voor other documents;
 • Zorg dat je cv niet langer is dan 2 enkele A4-tjes. Ook al heb je veel gedaan in de afgelopen jaren, je kunt niet alles opnoemen;
 • Gebruik geen overdreven bijzonder lettertype aangezien het afleidt van de inhoud. Gebruik een zakelijk lettertype zoals Arial, Times, Verdana;
 • Vermijd kleurgebruik, plaatjes, logo’s, sterretjes, vliegtuigjes, watermerken en achtergrondkleur;
 • Let op de opmaak: duidelijke indeling met tussenkopjes als persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding, etc
 • Let op de punten, komma’s en hoofdletters. Gebruik ze consequent.;
 • Zet in de header van het document je naam: Dubbelklik met je muis helemaal bovenaan de tekst in de ruimte waar je niet kunt schrijven. Hier kun je een header tekst invoeren, bijvoorbeeld: Curriculum Vitae Piet Cornelissen. Deze regel verschijnt dan op elke pagina bovenaan de tekst. Handig als een hr-medewerker meerdere cv’s heeft uitgeprint en de printjes van jouw cv door de war raken;

Contactgegevens:

Zet bovenaan je cv

 • je adresgegevens,
 • je e-mailadres  (Gebruik een representatief e-mailadres: hotlove99@gmail.com of gekkegerrit@yahoo.com komen niet echt representatief over)
 • je LinkedIn accountnaam
 • Twitterprofiel (indien je deze gebruikt)
 • het adres van je website of blog (indien te zakendoende voor de baan)

Maak gebruik van hyperlinks in je tekst naar je LinkedInprofiel, twitterprofiel, website of blog. Selecteer de tekst die je wilt linken, klik op de rechtermuisknop en kies ‘hyperlink’. Vervolgens vul je de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen. Let op: te veel hyperlinks maken je tekst onleesbaar en hebben dus een averechts effect!

Pasfoto ja of nee?

Een gezicht blijft makkelijker hangen tussen de stapel aan cv’s, maar zorg ervoor dat je foto wel zakelijk is, representatief en duidelijk zichtbaar. Heb je deze niet, of twijfel je, vraag dan aan je vrienden wat zij ervan vinden. Of doe het gewoon niet.

Inhoud

Volgorde van je CV. Begin met je persoonlijke gegevens als naam, adres, woonplaats, etc. Vervolg met je profiel, dan je werkervaring, dan je opleidingen, cursussen en trainingen en ten slotte eventueel je competenties, nevenactiviteiten, referenties en hobby’s.  Schrijf je cv telkens ‘op maat’: van toepassing op de functie waarnaar je solliciteert. Vermeld de werkervaring en werkzaamheden die het meest aansluiten bij de functie waar je naar solliciteert.

Maak een Profiel over jezelf

Om de recruiter snel een indruk te geven van je ambities en vaardigheden, kun je jezelf kort presenteren onder het kopje ‘profiel’. In twee of drie zinnen direct onder de contactgegevens omschrijf je:

 • wie je bent;
 • waar je goed in bent;
 • wat je ambities zijn;

Je profiel kun je gebruiken als ‘trigger’ om verder te lezen, of om de recruiter alvast een beetje een richting op te laten denken. Recruiters lezen meestal eerst het cv en daarna pas de brief. Zeker als je cv niet helemaal vlekkeloos aansluit op de vacature, bijvoorbeeld als je een carrièreswitch wilt maken, is het goed om hier je ambities toe te lichten en daarmee je sollicitatie begrijpelijk te maken.

Zet alleen relevante werkervaring in je cv:

 • Gebruik een omgekeerde chronologie. Vermeld je meest recente werkervaring als eerste (bovenaan). Geef daarbij aan in welke periode je deze functie hebt vervuld (maand en jaartal).
 • Beschrijf bij elke functie kort de inhoud, je verantwoordelijkheden, je resultaatgebieden en geef aan welke positieve resultaten je hebt bereikt in je werk.
 • Vermeld alleen de bijbaantjes indien ze relevant zijn voor de functie of als je stagiair/afstudeerder of starter bent.
 • Heb je weinig werkervaring en ben je bang dat je cv zo te kort wordt? Besteed dan juist meer aandacht aan nevenactiviteiten.

Je opleidingen

Vermeld bij je opleiding de jaartallen: wanneer ben je gestart en in welk jaar heb je opleiding afgerond? Zorg dat de opleiding die je het laatst hebt gedaan bovenaan staat.

Vermeld speciale vaardigheden en kennis als die relevant zijn voor de functie. Bijvoorbeeld talenkennis, bezit van rijbewijs, computervaardigheden etc.

Als u goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in uw CV. Benader referenten echter wel eerst voor u hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die u misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van u zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. U kunt het best uw huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe u in een bepaalde werkomgeving functioneert.

Vermeld alleen je hobby’s als die relevant zijn voor de functie.

Algemeen:

Gebruik actieve woorden. Sterke actieve woorden, zoals ontwikkelt, ontworpen, over- wonnen, ingewijde, uitgevoerd, beheerd, georganiseerd en verwezenlijkt, zullen jou laten overkomen als een dynamisch en krachtig persoon.  Vermijd het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden (bijvoorbeeld ik, mij). Het is goed te omzeilen. “Er is 40% stijging in de verkoop behaald”, in plaats van “Ik heb de verkoop met 40% laten stijgen.”

Wees eerlijk: Er is niets mis met het aandikken van je cv. Maar ga nooit liegen! Je kunt er tijdens het gesprek mee onderuit gaan, maar ook achteraf, als je wellicht de baan hebt gekregen. Als je nog verder moet solliciteren is dit zeker geen goeie referentie.

Maak één basis cv: Hierin zet je alles wat je gedaan hebt, inclusief taal- en computervaardigheden en hobby’s. Pas vervolgens voor elke baan je cv aan zodat deze perfect aansluit op de werkgever en de functie-eisen die in de vacature staan.

Controleer je cv (en laat dat ook door iemand anders doen) op taal- en spelfouten.  Gebruik de spellingchecker in Word en eventueel een (online) woordenboek (bijvoorbeeld www.vandale.nl). Verstuur je cv ook per e-mail naar jezelf zodat je kunt controleren op opmaak, inhoud en spelling. Check ook alle linkjes. Print je cv uit. Soms verschuift de opmaak een beetje en valt er een regel af. Niet mooi en ook niet handig als ontvanger hem wil uitprinten.

Ben je helemaal klaar? Sla het eindresultaat dan op als pdf. Zo kan niks of niemand er meer iets aan veranderen en kan ook in de opmaak niks verspringen. Bovendien ziet het er ook veel netter uit. Gebruik een praktische bestandsnaam, zoals: cv_henkjanssen.pdf.

Belangrijk:

Klopt je LinkedInprofiel nog? Je hebt een geweldig cv verstuurt, maar komt deze nog wel overeen met wat er op je LinkedInprofiel staat? Het hoeft niet één op één te kloppen, maar als een toekomstig werkgever je googelt moet hij je wel kunnen herkennen natuurlijk. Gebruik daarom dezelfde foto en probeer de strekking van je cv zoveel mogelijk door te laten klinken op LinkedIn.

Bekijk je laatste tweets: Gewoon even checken. Heb je een twitteraccount op je cv vermeld, dan is de kans groot dat een hr-medewerker hier even naar kijkt. Zorg er dus voor dat je laatste tweets niet laten zien hoe groot je kater is en hoe hard je kunt vloeken. Kijk ook nog even op Facebook of je daar nog teksten of foto’s op hebt staan die alleen je vrienden mogen zien. Check desnoods je privacy in

Voor vragen mail de CV Dokter op info@techniekrecruiter.nl

Sorry, the comment form is closed at this time.